Heftig, veel mensen met tegenzin naar het werk!

Bijna een kwart van de Nederlanders gaat dagelijks met tegenzin naar het werk!

Schokkend om enkele cijfers te lezen van het onderzoek dat Per4mance heeft laten uitvoeren onder 7.536 werknemers in Nederland. Dit artikel stond op managementonline.nl en geeft aan dat er nog veel verbeterslagen te maken zijn als het gaat om plezierig werken. We weten tenslotte allemaal dat plezier in het werk onder andere zorgt voor:

  • hogere productiviteit
  • trots op het werk
  • meer voor elkaar willen doen
  • elkaar vertrouwen
  • goede sfeer, positivisme enzovoorts enzovoorts

Dit resulteert uiteindelijk in meer geld onder de streep. Ook is men positief gestemd waardoor het verkrijgen van klanten  makkelijker verloopt. Mensen kiezen, komen en kopen voor organisaties die iets positiefs uitstralen. Een bedrijf met een goede, leuke positieve uitstraling dus.

Wat zorgt nu voor plezier op de werkvloer? Wat ervaren werknemers en waar hebben ze behoefte aan? Als je niet weet aan welke knoppen je moet draaien, is het lastig vooruitkomen. Ga op onderzoek uit! Wat maakt jullie bedrijf speciaal vanuit de ogen van de werknemers?

Nieuw personeel

Personeel werven zal ook veel voordeliger en sneller gaan bij een bedrijf dat er vanuit de ogen van de werknemers goed op staat. Deze werknemers vertellen in hun vrije tijd positieve verhalen over het bedrijf. De aantrekkingskracht naar zo’n bedrijf is voor werkzoekenden natuurlijk veel hoger. Je hoeft geen duur recruitment-bureau in te schakelen en de kans dat een werknemer blijft en loyaal aan je is, is groter. Je wilt toch niet dat de goede werknemers die het geld voor jou verdienen en de ideeën bedenken het kantoor gaan verlaten. Wat zal er gebeuren als de werknemers die volgen en taken uitvoeren het moeten gaan verzinnen?

Stress..

Opvallend is dat 10% structurele stress ervaart op zijn of haar werk.

Leidinggevende heeft huiswerk te doen!

65% haalt geen of nauwelijks werkplezier uit de samenwerking met de leidinggevende. Velen noemen de leider inspiratieloos. Dit is funest voor werknemers die ambities hebben en willen doorgroeien.

Stress of passie?

Simon Sinek heeft hier een mooie quote voor:
“Hard werken voor iets waar we niets om geven noemen we stress. Hard werk voor iets waar we van houden noemen we passie.”

Wat te doen?

Begin met het in kaart brengen van de stand van zaken in jouw eigen organisatie. Betrek de medewerkers, doe objectief onderzoek en ga met de uitkomsten aan de slag. Dit kunnen maatwerktrajecten op individueel niveau zijn maar ook collectieve, zoals op het gebied van teambuilding, samenwerking, communicatie of het gezamenlijk toevoegen van nieuwe kennis en vaardigheden.
Omdat veel leidinggevenden druk zijn en middenin de organisatie staan, is de kans om het overzicht te verliezen groter. Soms wil het helpen iets afstand te nemen en er ontstaat een ander beeld. Laat dit objectief, onafhankelijk en anoniem uitvoeren.

Wil je meer lezen, bekijk dan een eerder verschenen blog: